Švestkový džem se skořicí

Švestkový džem se skořicí
Toto je skvělý džem, který si můžete připravit s předstihem na zimu, protože jemná skořicová vůně se skvěle uplatní ve vánočním cukroví nebo jako náplň do koláče. Jinak je to báječný džem, který si můžete bez ohledu na roční období vychutnávat po celý rok.

Přísady

  • 2 kg švestek, vypeckovaných a nahrubo pokrájených
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 kg bílého cukru krystal
  • 2 lžičky mleté skoři

Způsob přípravy

  1. Nakrájené švestky vložte do velkého hrnce a přidejte vodu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud švestky nezměknou. Přidejte cukr, skořici a citrónovou šťávu a nechte cukr pomalu rozpustit, aniž by se směs vařila.
  2. Zvyšte teplotu a džem pět minut na nejvyšší stupeň povařte. Vyndejte z mrazáku talířek a vyzkoušejte, zda již džem dostatečně ztuhl (viz článek). Když se džem zatím ještě nebude „krabatit“, nechte ho ještě pár minut povařit a zkuste talířkový test znovu.
  3. Sundejte hrnec ze sporáku a nechte ho 15 minut chladnout. Příležitostně promíchávejte – kousky ovoce tak nesednou ke dnu sklenice. Džem nalijte do teplých zavařovacích sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout.

Odběr novinek