
PŘÍSADY
- 500 g čerstvých malin
- 800 g bílého cukru krystal
ZPŮSOB PŘÍPRAVY
- Předehřejte troubu na 120°C a na pánvičku nasypte cukr. Nechte v troubě zahřívat po dobu 15 minut.
- Do hrnce dejte maliny a na vysokém stupni přiveďte k varu. Zahřáté maliny rozmačkejte mačkadlem na brambory a za stálého míchání vařte další minutu. Tip: Pokud připravujete džem pro děti, před dalším krokem směs přeceďte, čímž odstraníte semínka.
- Do hrnce s malinami přidejte zahřátý cukr a vařte, dokud ze směsi nevznikne želé. Proveďte talířkový test (viz článek),abyste se ujistili, že je džem dostatečně ztuhlý.
- Sundejte hrnec ze sporáku a nechte ho 15 minut chladnout. Občas zamíchejte a poté džem nalijte do teplých zavařovacích sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout.