Léto ve sklenici

09.10.2019
Léto ve sklenici
Léto se pomalu chýlí ke konci. To ale nemusí být nutně špatná zpráva. Nevzdávejte se těch teplých letních svěžích rán a zachyťte své oblíbené ovoce do sklenice – máme tím samozřejmě na mysli sladké a lahodné ovocné zavařeniny! Džemy a marmelády představují skvělý způsob, jak uchovat ovoce a vyhnout se plýtvání, především když se ovoce sejde najednou až moc. Níže najdete tipy na přípravu džemů a tři naše oblíbené recepty na ovocné zavařeniny.

Švestkový džem se skořicí

Toto je skvělý džem, který si můžete připravit s předstihem na zimu, protože jemná skořicová vůně se skvěle uplatní ve vánočním cukroví nebo jako náplň do koláče. Jinak je to báječný džem, který si můžete bez ohledu na roční období vychutnávat po celý rok.

>> Přejít na recept

Snad až příliš snadný malinový džem

Tento džem jsme si obzvláště oblíbili, protože jeho příprava je neskutečně snadná a výsledný džem chutná dospělým i dětem. Jeho tradiční ovocná chuť si získá srdce především dospělých. A co děti? Pro odstranění semínek při přípravě přeceďte a hedvábně jemnou konzistenci a pikantní chuť si zamilují i ti nejmladší členové Vaší rodiny.

>> Přejít na recept

Lahodná pomerančová marmeláda

I když je tento recept o trochu složitější než džem, určitě stojí za to! Pomerančová kůra marmeládě dodá zcela jinou texturu a jemně nahořklou chuť, která se skvěle hodí ke sladkosti citrusových plodů. Výsledkem je další svěží zavařenina, kterou si můžete vychutnávat po celý rok.

>> Přejít na recept

Důležité tipy na přípravu ovocných zavařenin


Talířkový test

Do mrazáku dejte minimálně na 15 minut pět talířků a pak na talířek dejte lžičku své zavařeniny. Lžičkou nebo prstem strčte do okraje zavařeniny. Pokud se zavařenina začne „krabatit“, je už dost ztuhlá. Pokud bude džem nebo marmeláda tekutá, ještě není hotová. Vařte ji dál a po pár minutách vyzkoušejte na novém talířku.


Zavařovací sklenice i veškeré další náčiní sterilizujte

Předehřejte troubu na 120 °C. Umyjte zavařovací sklenice a další náčiní včetně naběraček a lžic v teplé vodě s použitím Dish Drops TM Koncentrovaného přípravku na mytí nádobí. Pečlivě vše opláchněte a sklenice dejte na plech. Vložte sklenice na 10 minut, nebo dokud zcela neuschnou, do trouby. Ostatní náčiní osušte čistou utěrkou. Sterilizace je důležitá. Zbavíte se tak kvasinek, bakterií nebo plísní, kvůli kterým by se džem mohl rychle zkazit.


Důležitá role pektinu

Džemy, želé a marmelády tuhnou díky pektinu obsaženém v ovoci. Při vaření s cukrem kyselina, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, houstne a zavařenina tuhne. K ovoci s vysokým obsahem pektinu patří:

  • jablka
  • citrusové plody
  • bobuloviny

Ovoce s měkkou dužinou, jako jsou broskve a švestky, má nižší obsah pektinu, ale ztuhnutí zavařeniny pomůžeme přidáním několika polévkových lžic citrónové šťávy. Pokud je to možné, používejte ovoce těsně před dozráním, tehdy je obsah pektinu nejvyšší.

Líbil se Vám tento článek?