
Švestkový džem se skořicí
Toto je skvělý džem, který si můžete připravit s předstihem na zimu, protože jemná skořicová vůně se skvěle uplatní ve vánočním cukroví nebo jako náplň do koláče. Jinak je to báječný džem, který si můžete bez ohledu na roční období vychutnávat po celý rok.
Snad až příliš snadný malinový džem
Tento džem jsme si obzvláště oblíbili, protože jeho příprava je neskutečně snadná a výsledný džem chutná dospělým i dětem. Jeho tradiční ovocná chuť si získá srdce především dospělých. A co děti? Pro odstranění semínek při přípravě přeceďte a hedvábně jemnou konzistenci a pikantní chuť si zamilují i ti nejmladší členové Vaší rodiny.
Lahodná pomerančová marmeláda
I když je tento recept o trochu složitější než džem, určitě stojí za to! Pomerančová kůra marmeládě dodá zcela jinou texturu a jemně nahořklou chuť, která se skvěle hodí ke sladkosti citrusových plodů. Výsledkem je další svěží zavařenina, kterou si můžete vychutnávat po celý rok.
Důležité tipy na přípravu ovocných zavařenin
Talířkový test
Do mrazáku dejte minimálně na 15 minut pět talířků a pak na talířek dejte lžičku své zavařeniny. Lžičkou nebo prstem strčte do okraje zavařeniny. Pokud se zavařenina začne „krabatit“, je už dost ztuhlá. Pokud bude džem nebo marmeláda tekutá, ještě není hotová. Vařte ji dál a po pár minutách vyzkoušejte na novém talířku.
Zavařovací sklenice i veškeré další náčiní sterilizujte
Předehřejte troubu na 120 °C. Umyjte zavařovací sklenice a další náčiní včetně naběraček a lžic v teplé vodě s použitím Dish Drops TM Koncentrovaného přípravku na mytí nádobí. Pečlivě vše opláchněte a sklenice dejte na plech. Vložte sklenice na 10 minut, nebo dokud zcela neuschnou, do trouby. Ostatní náčiní osušte čistou utěrkou. Sterilizace je důležitá. Zbavíte se tak kvasinek, bakterií nebo plísní, kvůli kterým by se džem mohl rychle zkazit.
Důležitá role pektinu
Džemy, želé a marmelády tuhnou díky pektinu obsaženém v ovoci. Při vaření s cukrem kyselina, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, houstne a zavařenina tuhne. K ovoci s vysokým obsahem pektinu patří:
- jablka
- citrusové plody
- bobuloviny
Ovoce s měkkou dužinou, jako jsou broskve a švestky, má nižší obsah pektinu, ale ztuhnutí zavařeniny pomůžeme přidáním několika polévkových lžic citrónové šťávy. Pokud je to možné, používejte ovoce těsně před dozráním, tehdy je obsah pektinu nejvyšší.